Bill Cosby (83) vrijgesproken en mag gevangenis verlaten

De 83-jarige Bill Cosby is door het Hooggerechtshof in Pennsylvania vrijgesproken en mag als de gevangenis verlaten. Het eerdere vonnis is vernietigd. De acteur heeft geen eerlijk proces gehad aldus het Hooggerechtshof. De populaire acteur was veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie tot tien jaar voor het drogeren en seksueel misbruik van Andrea Constand. De afgelopen twee jaar bracht Bill Cosby door in een staatsgevangenis in de buurt van Philadelphia.

Bill Cosby

Tijdens de rechtszaak draaide alles om het misbruik van Andrea Constand, maar toch liet de rechter toe dat er ook andere vrouwen een getuigenis mochten afleggen. Iets waar zijn advocaten ernstig bezwaar tegen hadden waarna ze in hoger beroep gingen. Zij zijn van mening dat Bill Cosby geen eerlijk proces heeft gehad. Daar is het Hooggerechtshof in Pennsylvania het dus mee eens.

Het Hooggerechtshof besloot in juni vorig jaar dat een deel van de rechtszaak tegen Bill Cosby opnieuw tegen het licht moest worden gehouden. Er werd vooral gekeken of het toedienen van het slaapmiddel, aangevoerd door vijf getuigen, wel als bewijs had mogen worden gebruikt.

In 2004 zou de 83-jarige acteur Andrea Constand op zijn landgoed hebben gedrogeerd en misbruikt. Vlak voor de verjaringstermijn af zou lopen in 2015, werd de populaire acteur opgepakt en aangeklaagd. Het was de eerste acteur die in de hele #MeToo affaire voor de rechter moest verschijnen en werd veroordeeld. Er stonden tientallen vrouwen op om de acteur te beschuldigen van seksuele intimidatie, drogeren en seksueel misbruik. Helaas waren de meeste zaken al verjaard. Tijdens zijn rechtszaak werd toch toegestaan om vijf vrouwen tegen hem te laten getuigen over misbruik in de jaren 80. Het Hooggerechtshof is nu van mening dat de getuigenissen het proces beïnvloed hebben.

De aanklager gebruikte tijdens de rechtszaak een verklaring die Bill Cosby ooit afgelegd had in een civiele rechtszaak. Cosby was er van overtuigd dat die verklaring nooit tegen hem gebruikt zou worden in een strafzaak, maar dat gebeurde toch. Hiermee toonde de aanklager een bepaald patroon van het drogeren en misbruiken van vrouwen aan.

Afgelopen mei werd het verzoek om vervroegde vrijlating nog afgewezen omdat de acteur weigerde mee te werken aan programma’s voor mensen die een zedenmisdrijf gepleegd hadden. Cosby vond zijn veroordeling maar een schijnvertoning en zwoer liever tien jaar in de gevangenis te zitten dan spijt te betuigen over zijn ontmoeting met Andrea Constand. De jury bestond uit een stel bedriegers, aldus de acteur.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: