Biografie Ali Bouali – Ali B

Rapper Ali B

Ali B is 16 oktober 1981 geboren in Zaanstad en is een Marokkaans-Nederlandse rapper, cabaretier en ondernemer. Hij is momenteel woonachtig in Almere waar ook zijn bedrijf SPEC zit. Als het op zijn werkzaamheden aankomt is Ali B een echte duizendpoot. Hij is niet alleen rapper, maar ook televisiepresentator, stand-upcomedian en manager van verschillende artiesten.

Hij werd heel populair toen hij zijn hits Rampeneren, Leipe Mocro Flavour en Ik ben je zat uitbracht. Hij had ook een bijdrage op Wat zou je doen? van Marco Borsato. De meeste mensen kennen hem nu van zijn werk als jurylid bij de populaire talentenjachtshows X Factor, The Voice of Holland, The Voice Kids, Holland’s Got Talent en We Want More. In 2005 en 2006 kreeg hij een TMF award!

De rapper mag dan wel geboren zijn in Zaanstad, maar verhuisde op tweejarige leeftijd naar De Pijp in Amsterdam. Daarna kwam hij in Amsterdam Oost terecht en groeide daar op. Over zijn jeugd is bekend dat Ali B een gokverslaving en blowverslaving had. Ook dealde hij drugs om aan geld te komen. Zijn moeder besloot in Almere te gaan wonen toen Ali Bouali veertien jaar oud was. In Almere ging het een stuk beter met de Ali B. Hij zocht zijn heil bij de Islam en stopte met de drugs. Ook begon hij in die tijd met rappen.

in 2000 besloot Ali B mee te doen aan verschillende talentenjachten waaronder Wanted. In december 2002 stond hij in de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie R&B en HipHop. Daar verloor hij van zangeres Corey. Twee maanden na zijn deelname kreeg Ali B een contract bij Warner Music. Hij bracht daar de single “Waar gaat dit heen?” uit. Dat nummer stond op muziekzender The Box op een gegeven moment tweede in de hitlijst. Daarna kwam zijn grote doorbraak met het nummer “Ik ben je zat”. Dat nummer maakte hij samen met Brace en haalde de derde plek in de Nederlandse Top 40. Dankzij zijn brutale inborst en energieke houding steeg zijn naamsbekendheid snel en werd hij een graag geziene gast in programma’s op radio en televisie.

In 2004 trad Ali B samen op met Marco Borsato voor War Child tijdens enkele concerten van de zanger in De Kuip. En samenwerking die zou uitmonden in het nummer “Wat zou je doen?”. Dat muzieknummer kwam in september 2004 gelijk binnen op de eerste plek van verschillende hitlijsten. Datzelfde jaar stond Ali Bouali in het voorprogramma van 50 cent en G-Unit in Ahoy. Ook won Ali B in 2004 de popprijs. Aan het einde van dat jaar werd de rapper de nieuwe ambassadeur voor Stichting Bomen Over Leven. Hij begon toen ook zijn eerste theatershow “Ali B vertelt het leven van de straat”. In 2005 won Bouali diverse prijzen waaronder een TMF Award in de categorie ‘Beste Nieuwe Artiest Nationaal’ en twee MOBO Awards voor beste clip en beste nationale single. Ook kreeg de rapper een wassenbeeld bij Madame Tussaud, hiermee was hij de eerste rapper die een wassenbeeld kreeg

In 2007 maakte Ali B het televisieserie Rap Around The World. Dat was een zevendelige Tv-serie waarin de rapper verschillende ontwikkelingslanden bezocht en liet zien in welke situatie jongeren daar leefden en overleefden. In dat jaar deed hij ook een stem in de animatiefilm Robots. Ook begon hij samen met zijn neef Yes-R een radioprogramma bij radiozender Juize FM.

Met zijn neef Yes-R en de Amerikaanse rapper Akon bracht hij in 2006 de Nederlandse versie van het populaire nummer “Ghetto” uit. In juni van dat jaar kreeg Ali B een eigen bank in het Land VanOoit en werd daar geridderd tot Baron van Ooit. Ook presenteerde Ali Bouali in dat jaar Groot Dictee der Nederlandse Straattaal. Het was een dictee gebaseerd op de straattaal van mensen met verschillende etnische en culturele achtergronden. Dat programma was te zien bij BNN. In dat jaar bracht hij met Yes-R en Partysquad het nummer Rampeneren uit. Ook kwamen de hits Leipe Mocro Flavour en Zomervibe uit. Eind 2006 stond Bouali weer op het podium met Marco Borsato in diens concertenreeks Symphonica in Rosso. Tevens bracht Bouali in samenwerking met Frans Bauer en Lange Frans een single uit met de titel De leipe Bauer flavour, gemaakt voor de slachtoffers van landmijnen.

Het televisiewerk was de rapper wel bevallen en in 2008 kreeg hij zijn eigen televisieprogramma met de naam De Flat van Ali B. In november van dat jaar werd besloten om er een tweede seizoen aan vast te plakken. In oktober was hij naast Jack van Gelder te zien als presentator voor het muziekprogramma Kinderen voor Kinderen. In 2011 begon Ali Bouali zijn televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren. In elke aflevering was te zien hoe Ali B met een bevriende rapper naar een artiest van vroeger gaat en een nummer van die artiest in een ander jasje steekt. Dit programma had maar liefst vijf seizoenen en eindigde in 2016. Ook gaf hij nog een theatershow uit met de naam Ali B Geeft Antwoord en kondigde gelijk aan dat er ook een gelijknamig album zou komen. Op 19 oktober 2012 heeft Bouali de Zilveren Televizier-Ster voor beste televisieman gewonnen op het Gouden Televizier-Ring Gala 2012. Zijn programma Ali B op volle toeren was ook genomineerd voor de Gouden Ring, maar die ging naar The voice of Holland.

Veel mensen die nooit naar de muziek van Ali B luisterden kennen hem waarschijnlijk van zijn werk al coach of jurylid bij verschillende talentenjachten. In 2013 begon de populaire rapper bij The Voice of Holland. Daar verving hij Roel van Velzen. Ook bracht hij in 2013 een Koningsrap ten gehore aan Koning Willem Alexander en zijn gezin tijdens de Koningsvaart. Dit vanwege de inhuldiging van Koning Willem Alexander. Ook begon hij in dat jaar als jurylid bij het RTL4 programma X Factor. In 2014 begon hij bij de Tv-zender TROS met de televisieprogramma’s Ali B en de 40 Wensen en Ali B en de muziekkaravaan.

Dankzij alle positieve reacties op zijn rol als coach in The Voice of Holland werd hij in 2016 ook gevraagd als coach voor de versie voor kinderen, The Voice Kids. In 2016 trad hij ook op tijdens het 5 mei concert op de Amstel. Daar bracht hij zijn zelf geschreven nummer Nieuwe Held ten gehore. Aan het einde van dat jaar bracht hij zijn derde album op de markt genaamd Een klein beetje geluk. Het album kwam op de vierde plek van de Nederlandse Album Top 100 en bleef maar liefst 91 weken in de Top 100 staan.

In 2017 was er een iets minder leuk moment voor Ali Bouali, want toen werd hij uitgeroepen tot meest irritante bekende Nederlander die te zien was in een reclame. Hij ontving de Loden Leeuw voor zijn hoofdrol in een reclame van uitvaartbedrijf Yarden.

Een jaar later ging het alweer beter met de carrière van Ali B en kreeg hij één van de hoofdrollen in de Belgische misdaadfilm Patser. Daar speelde hij de rol van de keiharde gangster Hassan Kamikaze. In 2019 kwam hij met Ali’s Mensentuin op Televisie bij SBS6. Daarin onderzocht hij vooroordelen van mensen en probeerde die te doorbreken. Daarna werkte hij in 2020 als coachend jurylid mee aan We Want More en was hij te zien als jurylid bij Holland’s Got Talent bij RTL4.

Zoals je kunt zien heeft Ali B hard gewerkt om aan de top te komen.

Website: AliB.nl

%d bloggers liken dit: